1. Milyen pályázati források vannak?

Jelenleg az USZT-logo-13x9 Új Széchenyi Terv - USZT (link_extnl-over) szolgáltatja a legnagyobb hazai pályázati forrást.

Ugyanakkor jelentős átfedés van a korábbi Új Magyar Fejlesztési Terv - ÚMFT (link_extnl-over) pályázati rendszerével. Az ÚSZT folyamatosan veszi át az ÚMFT által meghírdetett pályázatokat és ahhoz képest újakat is megjelentet. Viszont nem hagyható figyelmen kívül, hogy az ÚMFT éveken át fejlesztett információs portálját nem egyszerű feladat rövid idő alatt helyettesíteni, ezért a pályázóknak jelenleg még célszerű mindkét honlapot figyelni!

USZT-UMFT

Az ÚMFT olyan szektorra fókuszált, ahol a pályázók bevétele nem származott 50 százaléknál nagyobb mértékben mezőgazdasági tevékenységből. Ilyen alapon mondhatjuk, hogy iparosodási szemléletű volt. Mivel azonban Magyarországon tradicionálisan fontos a mezőgazdaság, ezt a szektort az Új Magyar Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) fedte le. Az ÚMVP azonban nem rendelkezik hivatalos, különálló portállal mint az ÚMFT. Az ÚMVP pályázatai a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján, illetve a minisztérium által a pályázatok kezelésére kijelölt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal MVH (link_extnl-over) honlapján érhetők el - leginkább hivatalos rendeletek formájában.

Összefoglalva: A korábbi két nagy uniós pályázati forrás, az ÚMFT és ÚMVP helyét feltehetően fokozatosan átveszi az ÚSZT.

Kisebb pályázatok (például civil szervezetek részére az NCA pályázatok, etc.) természetesen számos más pályázati kezelő honlapján lelhetők fel, de az 1991 óta működő  pályázatfigyelő szolgálat, a PAFI (link_extnl-over) ezeket igen nagy százalékban lefedi egyetlen helyen.

Módosítás dátuma: 2011. január 28. péntek, 08:58